Blog ini adalah blog untuk share resepi masakan yang best2 atau petua2 memasak yang boleh digunapakai..Segala paparan resepi dalam blog ni adalah resepi yang telah dicuba dan ia mmg sedap...Kalau berani cuba lah...
Tuesday, 7 February 2012
Sticky Almond Cinnamon Roll
Cadangan Hidangan : 8 - 10 biji roti
BAHAN-BAHAN
ROTI
3 Cawan tepung gandum (kalau boleh yg SUPERFINE)
3 Biji telur
1 Cawan susu segar
1 paket dry yeast ( 11g )
1 sudu kecil bread improver (jika ada)
1/2 gula castor
1/2 sudu kecil gram halus
2 Sudu besar butter
2 Sudu besar lemak sayur
FILLING
1 Cawan Brown Sugar
1 Sudu kecil serbuk kayu manis
1 Cawan Badam (dihancurkan sedikit) saya guna Tong Garden (madu)
1 Cawan Kismis
SOS
1 @ 2 Cawan susu segar
2 Sudu besar Butter
1 Cawan Brown Sugar
3 Sudu Besar Madu
Sedikit Badam hancur
CARA-CARA
- Bahan-bahan sos dipanaskan dalam periuk + gaul hingga sebati = sejukkan dalam dulang pembakar
- Tinggalkan sedikit sos untuk tuang atas roti semasa hendak dihidangkan.
- Gaulkan tepung + dry yeast + bread Improver + gula + garam dalam mangkuk besar (bahan A)
- Blend telur + susu segar sampai gebu (bahan B)
- Gaulkan bahan A dan B (masukkan bahan B sedikit-sedikit)
- Bila dah rata, masukkan butter + lemak sayur = gaul hingga rata
- Kalau lebih, masukkan sedit tepung dan uli sampai jadi doh (tak melekat di jari) uli guna teknik tumbuk dan
tekan selamat 10 minit. lagi lama lagi bagus...roti akan lebih lembut
- Biarkan dalam mangkuk bertutup selama 1 jam (doh akan naik)
- Kemudian canaikan doh tadi setebal 1cm dan taburkan bahan FILLING
- Kemudian gulungkan doh tersebut dan potong ikut saiz yang anda suka
- Selepas tu masukkan dalam dulang yang telah ada sos + bakar selama 50 minit - suhu 180c
( panaskan oven dulu dalam 5 - 10 minit )
Selamat mencubaaaa.....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment