Blog ini adalah blog untuk share resepi masakan yang best2 atau petua2 memasak yang boleh digunapakai..Segala paparan resepi dalam blog ni adalah resepi yang telah dicuba dan ia mmg sedap...Kalau berani cuba lah...
Monday, 28 March 2011
Udang Butter Berkrim
Bahan-bahan
500gm udang ( x kisah la udang ape..nak sedap udang harimau )
3 ulas bawang putih ( di ketuk )
1 sudu besar butter
1 @ 2 biji cili padi ( kalau x letak cili pun xper )
2 keping biskut cheese ( xde pun xpe )
Bahan Krim
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar susu pekat
Cara nak buat
1. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air masak + susu cair + susu pekat
2. Panaskan Butter + tumis bawang putih + goreng udang
3. Bila udang dah masak, kluarkan sekejap
4. Masukkan bahan krim dalam lebihan butter yang goreng udang tadi ( guna api kecil jer )
5. Bila dah pekat , tutup api....Masukkan Udang + gaul hingga rata
6. Letak atas pinggan dan tabur biskut yang dah di tumbuk
* Sesuai untuk kanak-kanak ( kalau x letak cili ) rasa nye memang lemak berkrim...sedap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment