Sunday 17 April 2011

Asam Pedas Ikan Pari


Cadangan Hidangan : 3 - 5 orang

Bahan-bahan

5 - 8 Ketul isi ikan pari
2 Sudu besar pes asam jawa
2 Biji bawang besar ( blend )
1 Ulas bawang putih ( blend )
Secubit halia ( blend )
Secubit lengkuas ( blend )
Secubit belacan ( blend )
Secubit kunyit ( blend )
3 sudu besar cili boh
1 sudu kecil serbuk kari ( blend )
1 Ikat daun kesum
6 Batang bendi
2 Biji tomato ( potong dadu )

CARA - CARA

1. Basuh ikan pari dan gaul dengan pes asam jawa ( perap selama 1 - 2 jam )
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di blend tadi + cili boh hingga naik bau.
3. Masukkan ikan yang telah diperap ( jangan basuh, biarkan bersama asam jawa )
4. Gaul sekejap dan masukkan air ( untuk buat kuah )
5. Masukkan garam + gula secukup rasa + daun kesum
6. Apabila ikan sudah masak, masukkan tomato + bendi
7. Untuk lebih sedap boleh tambah sedikit sos cili + sos tiram + sos tomato

No comments:

Post a Comment