Monday 28 March 2011

Udang Butter Berkrim


Bahan-bahan

500gm udang ( x kisah la udang ape..nak sedap udang harimau )
3 ulas bawang putih ( di ketuk )
1 sudu besar butter
1 @ 2 biji cili padi ( kalau x letak cili pun xper )
2 keping biskut cheese ( xde pun xpe )

Bahan Krim

1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar susu pekat

Cara nak buat

1. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air masak + susu cair + susu pekat
2. Panaskan Butter + tumis bawang putih + goreng udang
3. Bila udang dah masak, kluarkan sekejap
4. Masukkan bahan krim dalam lebihan butter yang goreng udang tadi ( guna api kecil jer )
5. Bila dah pekat , tutup api....Masukkan Udang + gaul hingga rata
6. Letak atas pinggan dan tabur biskut yang dah di tumbuk

* Sesuai untuk kanak-kanak ( kalau x letak cili ) rasa nye memang lemak berkrim...sedap!

No comments:

Post a Comment